Deelkastjes, Omzien naar elkaar

Het Noodfonds Nieuwkoop ONE wil Omzien Naar Elkaar.deelkastje
In deze tijd waarin het niet voor iedereen vanzelfsprekend is om wekelijks alle boodschappen te kunnen doen, wil het Noodfonds een helpende hand bieden. Eén project waarmee dat gedaan wordt is het plaatsen van deelkastjes. 
Er zijn 6 kastjes aangeschaft, gemaakt door De Sleutelbloem (leerwerkcentrum voor kwetsbare mensen), die op diverse plaatsen in de kernen Nieuwkoop, Noorden en ter Aar bij deelnemende kerken zijn geplaatst. In deze kastjes kunnen levensmiddelen en verzorgingsartikelen worden neergezet. Denk hierbij aan houdbare producten bv blikgroenten, rijst, houdbare melk, pindakaas, soep, koffie ed. 
Maar ook toiletartikelen zoals shampoo, tandpasta, maandverband of babydoekjes kunnen in het kastje worden geplaatst.
Iedereen is vrij om één of meerdere artikelen aan het deelkastje toe te voegen.
Dorpsgenoten die net even niet kunnen rondkomen kunnen uit het kastje één of enkele artikelen meenemen.

Binnen de gemeente Nieuwkoop zijn meerdere initiatieven voor deze kastjes. Met elkaar proberen we zoveel mogelijk bekendheid te geven aan de kastjes. Daarom vindt u op deze website niet alleen de deelkastjes van het noodfonds, maar ook andere initiatieven die zich bij ons gemeld hebben. 

Zo werken we SAMEN aan Omzien Naar Elkaar

Deze deelkastjes zijn te vinden op de volgende locaties:

  • Ter Aar: Aardamseweg 3 (Hervormde gemeenschap) 
  • Papenveer: Bloemenstraat 19; 
  • Nieuwkoop: Dorpsstraat 131 (Remonstrantse kerk)  
  • Nieuwkoop: Nieuwveenseweg 15 (Evangelische gemeenschap de Brug)
  • Nieuwkoop: Kennedyplein 2 (bij de Dorpsmoestuin)
  • Noorden: Simon van Capelweg 60 (Katholieke kerk) 
  • Nieuwveen; Kerkstraat 45 (Ontmoetingskerk)

Van de deelkastjes wordt inmiddels goed gebruik gemaakt; recent lag er in 1 een bedankbriefje: “Ik sta op de wachtlijst voor de Voedselbank. Omdat ik alleen ben, krijg je dat niet zo snel. Vind ik niet erg, want vrouwen en kids gaan voor. Mijn warme eten is brood met ei of een tosti. Verder een kommetje Yoghurt. Dus als ik hier een product zie wat bruikbaar is, is dat een luxe voor mij".

Ook aan u/jullie wordt gevraagd om eens thuis in de kast te kijken of iets geschikt is om in het deelkastje te zetten. Let hierbij wel op de houdbaarheidsdatum. Een artikel met een snel verlopende houdbaarheidsdatum is niet geschikt om te plaatsen. Misschien kan bij het doen van de boodschappen ook iets extra’s worden meegenomen wat voor dit doel bestemd is (Misschien leuk het tweede artikel bij 1+1 gratis actie) Zullen we met elkaar ervoor zorgdragen dat een dorpsgenoot niet voor een leeg kastje staat?

Naast een plek voor levensmiddelen zijn de deelkastjes inmiddels ook menstruatie uitdeelpunten. Noodfonds Nieuwkoop ONE helpt meiden en vrouwen met menstruatieproducten!
In Nederland heeft 1 op de 10 jonge meiden en vrouwen niet altijd geld voor maandverband of tampons. Omzien naar elkaar Nieuwkoop ontvangt producten van het Armoedefonds om de meiden en vrouwen met een krappe beurs in de gemeente Nieuwkoop te helpen. Zo werkt ook Omzien naar elkaar.