Om u een idee te geven wat het Noodfonds voor u kan betekenen, zijn hieronder een aantal voorbeelden uit de praktijk opgenomen.

Man in de bijstand met medische klachten
We hebben een hulpvraag ontvangen van een man die in de bijstand zit en dus een klein budget om van rond te komen. Vanwege zijn gezondheid is het zaak dat hij regelmatig naar het ziekenhuis moet. Vanwege de aard van de aandoening kon dat niet in een van de regionale ziekenhuizen, en dus aangewezen op het openbaar vervoer, daar werd dan ook een bijdrage voor gevraagd. Toen we hiermee bezig waren bleek er een ‘belbus’ te bestaan die patiënten uit de kleine dorpen op kan halen en naar Woerden kan brengen, en vandaar gaat er een pendelbus naar andere ziekenhuizen. De hulpvrager hebben we nog begeleid en was zeer content met de geboden oplossing. 

Overbruggingskrediet
Soms duren processen bij de (lokale) overheid wat lang en kan men daar niet op wachten, zo hebben we een keer een lening verstrekt, uiteraard tegen 0% rente om een periode te overbruggen. Zodra de overheid de betaling geregeld had met de hulpvrager is het volledige bedrag terug betaald aan het Noodfonds Nieuwkoop ONE.

Fietsen voor statushouders
We hebben al regelmatig fietsen in goede staat aangeboden gekregen welke we vervolgens weer kunnen doorzetten naar bijv. statushouders in de gemeente zodat ze wat mobieler worden. 

Samenwerking met St. Leergeld
Het Noodfonds Nieuwkoop ONE kijkt altijd of er voorzieningen zijn waar gebruik van gemaakt kan worden. We helpen de hulpvrager daar wel bij. Zo hebben we al meerdere keren samen met St. Leergeld zaken kunnen regelen voor hulpvragers, denk aan een kinderfiets om naar school te kunnen fietsen, een schoolspullenpas ed. 

Bed voor moeder van eenouder gezin in de bijstand
Samen met Tom in de buurt helpen we waar we kunnen, zo ook met het invullen van formulieren om aanvragen bij organisaties te doen, als we een aanvraag elders onder kunnen brengen doen we dat. Doordat we bij de mensen binnen komen zien we vaak hoe de situatie is en zo kwamen we er achter dat moeder op een matras op de grond sliep, dan doen we een beroep op ons netwerk om te kijken of iemand een bed heeft, het is heel bijzonder om te zien hoe vaak en snel aan dit soort verzoeken voldaan kan worden. Zo kunnen we mensen snel helpen.  

Garant staan i.v.m. zorgkosten zorgmijder
Via een hulpverlener vanuit de gemeente kregen we een vraag of we garant konden staan voor eventuele taxikosten waarvan nog niet duidelijk was of die vergoed zouden worden i.v.m. behandeling in het ziekenhuis. Anders zou de patiënt niet voor de noodzakelijke revalidatie naar het ziekenhuis gaan omdat de financiële ruimte zo krap was. Hierdoor heeft de patiënt de behandelingen kunnen ondergaan.

Kledingpakketten voor kinderen
Voor gezinnen die in financiële problemen zitten hebben we al een aantal keer een kledingpakket geregeld, we doen dit samen met een andere stichting die ons daarin voorziet. Deze stichting levert pakketten met nieuwe kleding en dan van alles wat in een zelfde maat, deze pakketten vertegenwoordigen een flinke waarde maar wij kunnen ze gereduceerd kopen. De ontvangers zijn hier altijd heel blij mee.